Over mij

Ton van Vliet is mijn naam, fotograaf in hart en nieren.

Na mijn middelbare school ging ik rechtstreeks naar kunstacademie Sint Joost in Breda, omdat het indertijd de beste fotografie-opleiding was op het gebied van de documentaire fotografie.

Lesgeven

In 1980, nog tijdens mijn studie begon ik met lesgeven aan De Gruitpoort, centrum voor kunst en cultuur in Doetinchem. Tot begin 2013 ben ik er gebleven. Ook heb ik zo’n jaar of vijftien bij de Vrije Academie in Zevenaar gewerkt en enkele jaren in Deventer. Ik gaf er cursussen aan beginners en gevorderden, aan volwassenen en kinderen. Alles bij elkaar meer dan dertig jaar en altijd met veel plezier.

Fotograferen is voor mij kijken, zien en vastleggen. Soms zelfs vastleggen wat je niet kunt zien, een sfeer, een gevoel. Fotograferen is persoonlijk. Wat de een aanspreekt, hoeft een ander niet aan te spreken. Waar ik als docent naar kijk, is dat jij je foto’s maakt zoals jij ze wilt hebben. Wat een ander er ook van denkt. Je ontkomt niet aan enige techniek. Je gebruikt tenslotte een camera. Toch, kijken blijft de basis. Maar vóór alles moet je plezier hebben in het fotograferen!

Mijn fotografie

In de loop der jaren heb ik zeer uiteenlopende opdrachtgevers gehad. Tijdschriften, bedrijven, gemeentes, woningbouwverenigingen, gezondheidszorg, waterschap et cetera. Ik heb voornamelijk foto’s van mensen gemaakt. Portretten en in werksituaties. Daarnaast veel landschappen en architectuur. Zie www.tonvanvliet.com
Ook ben ik aangesloten bij Hollandse Hoogte, het beste fotobureau van Nederland.

Vrij werk ben ik altijd blijven maken. Onder andere heb ik een enorme serie boerenbouwsels gefotografeerd. En in mijn studio staan bij tijd en wijle modellen voor de lens. Ik houd me met veel verschillende onderwerpen bezig. Vaak voor langere tijd. Daar geniet ik van.

Mijn inspiratiebronnen 

Mijn grote voorbeelden zijn de fotografen die breed geïnteresseerd zijn qua onderwerp en veel experimenteren. Met name André Kertesz en Ernst Haas, fotografen van wereldfaam. Bij de laatste heb ik een week lang een workshop gevolgd in Venetië. Tot op de dag van vandaag heb ik er nog iets aan. Daar maakte ik ook kennis met het werk van Robert Frank, dat diepe indruk op mij maakte. Allemaal warme, menselijke fotografen, die niet op de voorgrond treden. Zelf ben ik ook zo’n type fotograaf. Denk niet dat ik alleen naar de oude meesters kijk. Ook de jongere generatie fotografen volg ik op de voet.


Als enthousiast en veelzijdig fotograaf deel ik graag mijn kennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten